Hamilelikte Sırt Ağrısı

Hamile kadınların yaklaşık %50 ila %80’i hamile kaldıkları dönem boyunca sırt ağrısı çekerler. Hamilelikte sırt ağrısı karnınız büyümeye başladıkça artmaya başlar ve hamileliğin ikinci ve üçüncü evresinde şiddetlenmeye başlar.
Sırt ağrısı yaygın bir hamilelik belirtisidir ve endişelenmeye neden olabilecek bir durum değildir. Bununla birlikte, hamilelikte meydana gelen sırt ağrısı kontrol edilmezse, günlük hayatınızı olumsuz etkileyebilir. Bundan dolayı mavioje.com sitesi olarak hamilelikte sırt ağrısının nedenlerini, nasıl önleneceğini ve tedavisinin ne şekilde olacağı konusu hakkında detaylı ve net bilgiler verdik.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nedenleri Nelerdir?
Hamilelikte meydana gelen fiziksel değişimler, özellikle de büyüyen göbek sırt ağrısına neden olabilir. Genellikle, kadınlar yedinci ve sekizinci ayında bel ağrısının şiddetlendiğini söyler. Ancak bazı kadınlarda, sırt ağrısı hamileliğin ilk dönemlerinde bile ortaya çıkabilir, bu durumda çok can sıkıcı olmaya başlar ve hamile kadını yorar. İşte sırt ağrısının nedenleri arasında şunlar vardır:
- Gebelik Hormonları: Progesteron ve relaksin hormonları eklemleri ve bağları gevşetir ve bu durumda pelvik adı verilen bölgedeki kasları gevşetir. Böylelikle vücut ek ağırlık taşıyamaz hale gelir ve hamilelikte sırt ağrısı meydana gelir.
- Çok az yada çok fazla aktivite: Tüm gün boyunca fiziksel aktivite yapmadan oturmak, hamileyken sırt ağrısı riskini artırabilir. Ayrıca gün boyunca çok fazla yapılan fiziksel aktivite beş ağrısına da neden olabilir. Orta derecede yapılan egzersizler hamilelikte oluşabilecek sırt ağrısını önleyebilir.
- Mevcut bel ağrısı: Daha önce herhangi bir sırt ağrınız varsa, hamilelik döneminin erken dönemlerinde bel ağrısı riski daha yüksektir. Bu gibi durumlarda ağrının şiddeti de daha fazla olabilir. Ayrıca, önceki bir hamilelik sırasında bel ağrınız varsa, bir sonraki hamilelikte ağrı yaşama şansınız yüksektir.
- Ağırlık merkezi: Hamilelik ilerledikçe bebeğiniz büyür ve uterus genişlemeye başlar. Vücut ağırlığındaki artış, sırt kaslarınızı zorlayabilir ve zayıflamasına yol açabilir. Yanlış bir duruş şeklinde yürümekle birlikte sırt ağrısına neden olabilir.
- Zayıflamış karın kasları: Rahim genişledikçe karın kasları gerilir ve germeyle vücut kasılır. Böylelikle alt sırtını zorlar ve ağrıya neden olur.
- Disk basıncı:Hamilelik boyunca kilonuz artar ve artan kilo disk bölgelerinize ve bel omurgasına baskı uygular. Bundan dolayı da hamilelikte sırt ağrısı meydana gelir.
- Sakroiliak eklem basıncı: Pelvis ve sakrumun bir araya geldiği eklem sakroiliak olarak adlandırılır. Hamilelik ağırlığı bu eklem üzerinde baskı yapar ve bu da bel ağrısına yol açar. Donuk bir acı ya da keskin bir acı olabilir.
Ağrının nedeni ne olursa olsun, bazı güvenli ilaçlar yardımıyla yada başka uygulamalarla ağrıyı yönetebilirsiniz.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Yönetilir?
Hamilelik sırasında meydana gelen sırt ağrısı için ev ilaçlarını deneyebilirsiniz.
Sıcak ve soğuk kompres: Hem ısıtma pedleri hem de soğuk kompresler sırt ağrısını azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, kompres çok soğuk veya çok sıcak olmamalıdır. Hamilelik sırasında karnınıza kompres uygulamaktan kaçının.
İlaç Kullanımı: Doktorlar şiddetli ağrı durumunda opioid adı verilen ilacı reçete edebilir. Ancak, bunlar bebeğinizi etkilemeyecek şekilde sınırlı dozlarda alınmalıdır. (Kesinlikle doktor tavsiyesi olmadan bu ilacı kullanmayınız.)
Destek kayışları: Bazı pelvik kayışların stabilite sağlama ve ağrının giderilmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Bunlar hamilelik sırasında şiddetli bel ağrısını azaltmak için kullanılabilir.
Egzersizler: Fiziksel aktivite hamilelik öncesinde ve sırasında sırt, pelvik ve karın kaslarını güçlendirmek için etkilidir. Ayrıca, egzersiz ağırlık taşıma kapasitesini ve vücut duruşu geliştirmeye yardımcı olur. Gebeliğin orta veya sonraki aşamalarında yapabileceğiniz düşük yoğunluklu egzersizlerin bazıları pelvik tilt, kegel egzersizleri, diz çekme, bacak kaldırma ve kıvrılma hareketlerini içerir.
Alternatif tedaviler: Hamilelik sırasında deneyebileceğiniz bazı ağrı kesici tedaviler; manuel tedavi, akupunktur, sinir stimülasyonu, yoga, masaj ve su terapisidir.
Birkaç önlemle, hamilelik sırasında sırt ağrısı veya rahatsızlığı önleyebilirsiniz. Daha sonra hakkında daha fazla bilgi edinin.
Hamilelikte Sırt Ağrısı Nasıl Önlenebilir?
Hamilelik sırasında sırt ağrısı sık görülür ve bazı yaşam tarzı değişiklikleri sayesinde sırt ağrısı önlenebilir.
- Sırt ağrısını azaltmak için doğru bir vücut duruşu sağlayın. Ayakta, otururken veya yürürken, omurganızda zorlanma gibi bir duruşu şekline girmeyiniz.
- Akut ağrı ve kas spazmlarından kurtulmak için gün içinde gerektiğinde dinlenin. Dinlenirken bile sırt kaslarınızı germeyiniz.
- Otururken veya dolaşıyor olsanız da, sırtınızın gerilmemesi için molalar vermeniz önemlidir .
- Ağırlık kaldırmaktan kaçının çünkü yorucu olabilir ve göbeğinize ve sırtınıza baskı uygulayabilir.
- Hamilelik sırasında destek ayakkabıları veya düz ayakkabılar gibi doğru ayakkabıları giyin. Aksi takdirde, sırtınızı zorlayabilirsiniz.
- Sırt üstü yatmak da belinize zarar verebilir. Rahat uyumak için göbeğinizi destekleyecek yastıklar seçmelisiniz.
Doktora Ne Zaman Gidilmelidir?
Sırt ağrınız şiddetlenirse veya uzun sürerse doktorunuza danışın. Ayrıca şunları yaptığınızda tıbbi müdahale isteyiniz:
- Sırt ağrısı ile birlikte ateşiniz varsa
- Her iki kaburganızda yoğun bir ağrı varsa
- Bacaklarınızda zayıflık ve uyuşukluk hissediyorsanız
- Ayaklarınızda, bacaklarınızda veya kalçalarda uzun süre dayanılmaz bir acı veya karıncalanma hissi yaşıyorsanız.
Hamilelikte sırt ağrısı endişe etmenizi gerektirecek bir durum olmamasına rağmen, görmezden gelinmemelidir. Hamilelik sırasında kendinize çok iyi bakıp ağrıyı yönetmek çok önemlidir. Sırt ağrılarınız çok arttıysa ve artık dayanılmaz hale geldiyse mutlaka doktora gidiniz. Sırt ağrısının sağlığınızı etkilemesine izin vermeyin ve ağrı olmaksızın hamileliğinizin tadını çıkarın.
Hamileyken sırt ağrısı yaşadınız mı? Bununla nasıl başa çıktınız? Hikayelerinizi bizimle yorum bölümünde paylaşın.
Aşırı derece de sırt agrılarım var 33haffakık gebeyim ve dayanılmıcak gıbı agrı oluyo ıkıncı hamılelıgım ve doktoruma danıştığım halde hıc ılgılenmedı hatta gebelikle alakası olmadığını soyledı napıcam ben bu agrıyla